Kan man undgå en fødselsdepression?

 

Er du gravid og frygter at få en fødselsdepression, fordi du måske har set veninder eller familiemedlemmer gå igennem en sådan?
 
Eller har du været igennem det før og frygter, at det kommer igen denne gang?
 

Der er desværre ikke nogen mirakelkur, der kan forhindre, at en fødselsdepression opstår. Der er endnu ikke lavet en tilbundsgående undersøgelse af dette område – men Poul Videbech, der forsker i fødselsdepressioner ved Aarhus Universitet, har udarbejdet 8 gode råd, der kan være med til at forhindre, at en fødselsdepression udvikler sig.
 

8 gode råd til den kommende mor:

  1. Sørg for at have realistiske forventninger omkring det at få et barn. Du skal betragte det som et fuldtidsarbejde, som vil tage alle dine kræfter både fysisk og psykisk.
  2. Det er vigtigt, at din kæreste/ægtefælle også forstår dette.
  3. Tal med din kæreste/ægtefælle om de bekymringer, du har om, hvordan de forandringer, som vil ske for din lille familie, bedst kan tackles. Har du problemer i parforholdet, er det vigtigt at tale med andre om det, enten venner eller professionelle.
  4. Væn dig til at tage imod alt den hjælp, som du måtte blive tilbudt fra familie og venner. Der er ingen, der forlanger, at du skal klare det hele selv, og det er vigtigt at have tid til at slappe af og hvile sig.
  5. Det er normalt, at du fra tid til anden har bekymringer omkring barnet, om det nu har misdannelser, eller hvordan fødslen vil forløbe, og det er vigtigt at dele disse bekymringer med andre mennesker.
  6. Brug graviditeten til mentalt at indstille dig på det meget store ansvar og den meget store arbejdsmæssige belastning, som venter efter fødslen. Undgå derfor store forandringer i øvrigt, fx flytning eller jobskifte.
  7. Efter fødslen er det meget vigtigt, at du indimellem har tid til dig selv, og at din kæreste/ægtefælle forstår dette. I det hele taget er det vigtigt, at du ikke fuldstændigt tilsidesætter dine egne behov, selvom det betyder, at barnets far må passe den lille, så du kan få tid til at se dine veninder. Social isolation er en risikofaktor for udvikling af depression.
  8. Skulle der begynde at dukke nogle af symptomerne på fødselsdepression op, er det meget vigtigt, at du hurtigst muligt taler ud med sundhedsplejersken og med din egen læge om dem. Der er al mulig grund til at tro, at hvis man sætter tidligt ind, kan man forhindre depressionen i at udvikle sig.

(Kilde: Fra bogen “Fødselsdepression – Informationshæfte til patienter, pårørende og andre” af psykiater Poul Videbech, PsykInfo Forlaget, 2003 – se desuden rådene på Poul Videbechs hjemmeside her)

 

Se 12 gode råd til, hvordan du kommer bedre igennem fødselsdepressionen >>