Behandlingsformer


 
Hvilken type behandling er ideel til en fødselsdepression? Det er et spørgsmål, der ikke kan svares entydigt på. Der er mange faktorer, der spiller ind, bl.a. hvor hårdt ramt du er.

Nogle – oftest dem med lette depressioner – vil have mest gavn af samtalebehandling, hvorimod andre – oftest dem, der er hårdere ramt – vil have behov for også at få medicinsk behandling.

Er du meget hårdt ramt, kan det nemlig være en nødvendighed at modtage medicinsk behandling, for at du overhovedet er i stand til at tage imod samtalebehandlingen.

Behandling med antidepressiv medicin

Mange har det grundlæggende svært med at skulle tage antidepressiv medicin – også kaldet lykkepiller. For vi ved, at der kan være bivirkninger af både fysisk og psykisk art forbundet med det.

Men især for kvinder med en fødselsdepression kan det virke problematisk at tage pillerne, mens de ammer. For hvordan vil det påvirke det barn, de lægger til brystet?

Netop derfor kræver det, at du søger rådgivning hos læger og psykiatere med særlig ekspertise inden for denne problematik.

Behandling med samtaleterapi

Langt de fleste fødselsdeprimerede mødre vil have gavn af at indgå i et forløb med samtalebehandling. Individuel terapi, hvor du sidder overfor behandleren og snakker en-til-en om dine problemer, kender de fleste. Men der findes også andre typer af samtaleterapi, som er nyttige for fødselsdeprimerede.

Se herunder Susanne Brønnum fortælle om de forskellige former for terapi, som bl.a. kan afhænge af: Hvor hårdt er du ramt? Kan du rumme andre mennesker? Er der vanskeligheder i dit forhold til din kæreste/ægtefælle? Er der det til dit barn?

Det er meget individuelt, hvad man kan have brug for, og ofte er en kombination det ideelle.

Individuel terapi

Er du hårdt ramt, er individuel terapi optimal, da du her kan fokusere fuldstændig på dig selv og komme helt til bunds i det, der gør ondt. Denne type terapi kan så sidenhen suppleres med en eller flere af de andre terapiformer.

Parterapi

Parterapi er en god løsning, hvis der er opstået problemer i jeres forhold i forbindelse med fødselsdepressionen. Denne rammer nemlig ikke kun den fødselsdeprimerede – også din kæreste/ægtefælle kan have behov for at snakke om omvæltningen og få redskaber til, hvordan I bliver bedre til at kommunikere.

Gruppeterapi

Gruppeterapi kræver, at din fødselsdepression ikke er så voldsom, at du ikke kan rumme andre. Du vil måske være tilbageholdende overfor denne form, for er det ikke spild af tid at skulle “dele” terapitid med andre? Men nej, flere undersøgelser har vist, at det er virkelig effektivt i forhold til fødselsdepressionen at sidde sammen med andre, der er i den samme situation.

Mor/barn-terapi

Forholdet til barnet kan godt lide stor last under en fødselsdepression, og du som mor kan måske have et anstrengt forhold til dit barn. Om det er en baby på tre måneder eller et barn på tre år, gør ingen forskel. I mor/barn-terapi er det netop samspillet mellem mor og barn, der arbejdes på – og du kan få værktøjer til, hvordan I knytter jer bedre til hinanden.


Se her, hvor du kan tage kontakt til en terapeut i nærheden af dig >>